Produse









Cumsecalculeaza.ro

Pogăcele de casă cu chimen

bucătărie decupatoare


Ingrediente:

  • 600 g făină, 
  • 2 ½ linguri rase de sare, 
  • 250 g margarină, 
  • 4 linguri lapte,
  • ½ linguriţă zahăr,
  • 40 g drojdie,
  • 2 gălbenuşuri de ou,
  • 6-8 linguri cu vârf smântână,
  • 1 lingură ulei.

 

Preparare:


Într-un bol se amestecă făina cu sarea apoi se adăugă margarina moale şi se amestecă prin
sfărâmarea acesteia astfel încât margarina să se distribuie uniform, apoi se face o groapă la
mijlocul amestecului.


Se prepară drojdia: se încălzeşte un pic laptele, se dizolvă zahărul în el, apoi se adaugă drojdia sfărâmată. După câteva minute, când şi-a mărit deja volumul, se toarnă în groapa făcută în amestecul de făină, sare şi margarină.
Se mai adaugă cele două gălbenuşuri de ou, uleiul şi smântâna, apoi cu mişcări rapide se amestecă şi se frământă până la închegare.
Dacă aluatul este prea tare, se mai adaugă smântână, iar dacă este prea moale atunci se mai
adaugă jumătate de pumn de făină. Aveţi grijă să nu fie nici prea moale şi nici prea tare aluatul.

Când aluatul s-a închegat, se presară cu făină, se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă în repaus o jumătate de oră.


După ce şi-a mărit volumul, se mai frământă, apoi se întinde cu un sucitor pe o suprafaţă presărată cu făină astfel încât stratul de aluat să aibă o grosime de aproximativ 1,5 – 2 cm.


Pe suprafaţa aluatului întins se imprimă brazde, se unge cu gălbenuşul bătut al unui ou, apoi se
presară cu chimen. Se decupează pogăcele cu decupator cufundat în făină în prealabil, şi se aşează în tava de copt.
Se lasă 5 minute la dospit, apoi se coc la 170 de grade timp de aproximativ 34-45 de minute, cu
încălzire inferioară şi superioară deopotrivă.
 
Idei practice:

  • Dacă doriţi să faceţi economie, puteţi unge aluatul cu albuşul de ou rămas.
  • Pe lângă chimen, pogăcelele se pot presăra şi cu caşcaval (afumat) ras, seminţe de susan, mac, mix de seminţe.
  • Înainte să puneţi pogăcelele pe tava de copt, puteţi să le mai modelaţi să fie cât mai prefect rotunde.

 

După ce l-aţi preparat, scrieţi-ne cum v-a ieşit, trimiteţi-ne poze!

Mulţumim! :)

Înapoi

Produse asociate