Nu spun ca tortul meu de vanilie este genul care este gata cat ai clipi, dar daca esti dispus sa-i acorzi timpul necesar, poti fi sigur ca nu vei regreta pentru ca este foarte delicios.
Ingrediente pentru crema:
Prepararea cremei:
Veti avea nevoie de doua cratite care se potrives una in cealalta. In cratita mai mare puneti apa astfel incat sa atinga fundul cratitei mai mici pe care o introduceti in cea mare cu apa. Puneti cratita mare cu apa pe aragaz, la fiert.
Intre timp, in cratita mai mica puneti cele 8 galbenusuri de ou si 10 plicuri de zahar vanilat, si frecati-le cu un tel pana cand amestecul devine alb, apoi adugati treptat cele 6 linguri de faina si 4.5 dl lapte. Dupa ce s-a omogenizat, puneti cratita deasupra aburilor si amestecand continuu, fierbeti crema pana se ingroasa. Dupa ce este gata, raciti-o punand cratita intr-o baie de apa rece, si amestecand periodic pentru a evita formarea pielitei pe suprafata cremei.
Preparati si budinca, masurati 3 dl lapte, apoi intr-un bol amestecati praful de budinca cu 1 plic de zahar vanilat si 6 linguri de lapte, pana la omogenizare, iar restul de lapte puneti la fiert. Cand laptele incepe sa fiarba, luati-l de pe foc si, amestecand cu o lingura de lemn, adaugati amestecul de praf de budinca, zahar vanilat si lapte, apoi fierbeti pana este gata. Raciti budinca in baie de apa rece, amestecand periodic pentru evitarea formarii pielitei, la fel ca si in cazul cremei.
Intr-un bol, bateti cei 3 dl frisca lichida cu ajutorul unui mixer, si puneti-o in frigider pana la utilizare.
Folosind o lingura de lemn, frecati bine cei 250 g de branza mascarpone cu 1 plic de zahar vanilat.
In final, luati un bol mare si cu ajutorul unui mixer, bateti spuma cei 250 g unt cu 2 plicuri de zahar vanilat, apoi adaugati treptat budinca rece, apoi crema de ou rece. Dupa ce le-ati amestecat bine, luati un tel si adaugati branza mascarpone, si mai apoi frisca batuta.
Dupa omogenizare, puneti crema in frigider pana la utilizare. Lasati-o acolo cel putin 1 ora.
Intre timp se prepara piscotul. Pentru aceasta cantitate de crema, eu prepar un piscot din 12 oua.
Ingrediente pentru piscot:
Prepararea piscotului:
Captusiti cu hartie de copt o tava de copt de aproximativ 44x33 cm.
Intre timp preincalziti cuptorul la 170 °C.
Luati doua boluri si separati ouale punand galbenusurile intr-un bol si albusurile in celalalt bol.
Masurati 140 g zahar, pe care il adaugati la galbenusurile de ou, apoi masurati 100 g zahar pe care il adaugati la albusurile de ou.
La amestecul de galbenusuri si zahar, adaugati praful de copt, coaja de lamaie, apa minerala si uleiu, si puneti-o deoparte.
Bateti amestecul de albusuri si zahar din celalalt bol, cu un mixer pana cand obtineti o spuma tare.
Cu o spatula puneti un pic din spuma de albus de ou in galbenusurile de ou, apoi bateti-le spuma cu un mixer.
Cand este gata, adaugati restul de spuma de albus de ou, faina masurata, si amestecati cu grija cu un tel.
Dupa omogenizare, cu ajutorul spatulei turnati amestecul in tava de copt captusita in prealabil, neteziti suprafata, si puneti-l in cuptor timp de aproximativ 25-35 minute. Cand are suprafata rozalie, verificati daca este copt in interior impungandu-l cu o scobitoare.
Dupa ce s-a racit piscotul, taiati-l in doua pe orizontala, apoi taiati la fel si cele doua jumatati obtinute, fiecare in cate doua bucati, obtinand astfel 4 foi de piscot.
Asamblarea tortului:
Cu ajutorul unei spatule, ungeti foile de piscot cu crema de vanilie, asezandu-le una peste alta, alternand foile de piscot cu starturile de crema pana cand vi se termina materialele de baza.
Ornarea se face dupa gust cu ciocolata topita sau rasa, frisca sau decor din zahar sprinkles.
Bine inteles asta in cazul in care nu vi-l iau din fata ceilalti spunand „Lasa ca-i bine asa, hai sa-l mancam o data ca nu mai putem de pofta. :)
Înapoi